Spring naar content

Dieren

Withandgibbon

© WWF-Canon / Martin HARVEY

WetenschappelijkHylobates lar
Engelslar gibbon
VerspreidingZuidoost-Aziƫ
Biotoopregenwoud, bergwoud
Voedselvooral vruchten, ook bladeren, bloemen en insecten
Leeftijdtot 30 jaar
Lengte42 - 59 cm, geen staart
Gewicht4,5 - 7,5 kg

De withandgibbon heeft lange armen waaraan hij aan takken kan slingeren. Zijn duim is klein en staat net boven de pols. Hij heeft geen staart. De huidskleur is zwart, de kleur van de vacht is erg variabel: van roomwit via roodbruin tot bijna zwart. Alleen de rug van de handen is altijd wit.

Deze soort leeft in gezinsverband. Ze beginnen de dag met een tweezang van ongeveer een kwartier lang: het vrouwtje met een aanzwellend en wegebbend geblèr, het mannetje met eenvoudiger trillend gehuil. De rest van de dag vullen ze vooral met voedsel zoeken en eten. Ook vlooien ze elkaar dagelijks ongeveer een kwartier.

Het vrouwtje krijgt één jong na een draagtijd van 7 tot 8 maanden. Het wordt 18 maanden gezoogd en is pas met 9 jaar volwassen.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X