Spring naar content

Dieren

Amoerpanter

© WWF-NL/Peter van Norde

Andere namenamoerluipaard
WetenschappelijkPanthera pardus orientalis
EngelsAmur leopard; Far Eastern leopard; Manchurian leopard; Korean leopard
VerspreidingVerre Oosten, Amoer-gebied (bij Vladivostok)
Biotoopbebost gebied
Voedselvooral hazen en herten
Leeftijd23 jaar (dierentuin)
Lengte1,5 - 2 m, vrouwtje 1,2 - 1,5 m
Gewicht37 - 90 kg, vrouwtje 28 - 60 kg

Van de ondersoorten van de panter is de amoerpanter - ook amoerluipaard  genoemd - waarschijnlijk de zeldzaamste. Er leven ongeveer 50 exemplaren in een relatief klein gebied in het Amoer-gebied (rond Vladivostok: Rusland, China, Noord-Korea). In dierentuinen wereldwijd zijn er ongeveer 200.


De basiskleur van de amoerpanter is vrij bleek, de donkere, ononderbroken kringen zijn relatief groot en staan ver uit elkaar. In de winter krijgt hij een erg dikke vacht, met haren van soms 7 centimeter lang.


Oorspronkelijk leefde de amoerpanter in een groot deel van het Amoer-gebied tot en met de bergen in Noordoost-China en Korea. Door de jarenlange jacht en stroperij om zijn vacht en botten (traditionele medicijnen) is de amoerpanter uit het grootste deel van zijn verspreidingsgebied verdwenen. Ook zijn leefgebied wordt door ontginning, bosbranden en aanleg van oliepijpleidingen steeds verder aangetast. Het Wereld Natuur Fonds is actief met de bescherming van het Amoer-gebied en terugdringen van stroperij van de amoerpanter en van de Siberische tijger, die ook in dit gebied leeft.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X