Spring naar content

Dieren

Baardzwijn

© WWF-Canon / Alain COMPOST

WetenschappelijkSus barbatus
Engelsbearded pig
VerspreidingZuidoost-Aziƫ
Biotoopregenwoud, mangrove
Voedselvruchten, wortels, insectenlarven, loten van de sagopalm
Lengte100 - 160 cm, schouderhoogte tot 85 cm
Gewichttot 150 kg

Dit forse wilde zwijn uit Zuidoost-Azië dankt zijn naam aan zijn lange bakkebaarden. Bij één ondersoort is ook de rug van de neus met bijzonder lange, stugge haren begroeid. Het baardzwijn is hoogpotig en heeft een zijdelings afgeplat lichaam, dat verder vrij spaarzaam behaard is. De staart draagt een tweepuntige kwast aan het uiteinde.

Meestal leven baardzwijnen in familiegroepen op min of meer dezelfde plek. In sommige delen van Borneo maken ze twee keer per jaar massale trektochten langs vaste routes. Daarbij steken ze rivieren over en verliezen hun schuwheid voor mensen. De oorspronkelijke bewoners van Borneo (Dajaks) maken tijdens zo'n oversteek traditioneel jacht op het baardzwijn.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X