Spring naar content

Dieren

Gewone zeester

© WWF-NL, Marianne Dietzel

WetenschappelijkAsterias rubens
Engelscommon starfish
Verspreidingnoordoostelijke Atlantische Oceaan
Biotoopgematigde zee├źn, onder de laagwaterlijn tot ca. 650 m diepte
Voedselvooral mosselen en andere schelpdieren, ook andere ongewervelde dieren en aas
Leeftijdtot 5 jaar
Lengte14 - 30 cm (maximaal 50 cm)

Deze bleekoranje tot donkerpaarse zeester komt veel voor langs onze kust. Zoals de meeste zeesterren heeft hij vijf armen. Deze zijn vrij dik en de uiteinden staan omhoog als hij actief wordt. De bovenkant van de zeester is bobbelig en ruw, aan de onderkant zit een groot aantal zuigvoetjes.

De gewone zeester eet vooral mosselen. Hij klemt zich om de mossel en wacht tot die - in ademnood - zijn schelpen opent. Met verteringssappen verzwakt de zeester de mossel. Zodra dat mogelijk is, stulpt de zeester zijn maag tussen de schelpen door naar binnen om het schelpdier daar te verteren.

 

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X