Spring naar content

Dieren

Zwarte specht

© WWF-NL / Hans van der Meulen

WetenschappelijkDryocopus martius
Engelsblack woodpecker
VerspreidingEuropa en Aziƫ
Voedselinsecten (vooral mieren en keverlarven), dennenzaden
Lengte45 - 47 cm, spanwijdte 64 - 68 cm
Gewicht280 - 380 gram

Dit is de grootste specht van Eurazië, met het formaat van een kraai. Net als de kraai is deze vogel egaal zwart met bij het mannetje een rode 'pet' en het vrouwtje een rode 'postzegel' achter op de kop.

Zijn lachende roep lijkt op die van de groene specht, zijn roffel klinkt harder dan die van andere spechten.

Zwarte spechten hakken elk jaar een nieuw nesthol uit, bij voorkeur in een oude beuk. Hun voedsel zoeken ze ook in naaldbomen. Op zoek naar insectenlarven hakken ze soms grote sleuven en laten spaanders achter zo groot als wasknijpers.

Deze specht broedt pas sinds 1913 in Nederland. Het aantal broedparen wordt geschat op 1100 tot 1600: vrijwel allemaal buiten de kustprovincies.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X