Spring naar content

Dieren

Waterspitsmuis

© WWF-NL / Rudmer Zwerver

WetenschappelijkNeomys fodiens
EngelsEurasian water shrew
VerspreidingEuropa, Noord-Aziƫ
Voedsel(water)insecten, wormen, slakken, vissen
Lengte6,5 - 9,5 cm
Gewicht8 - 25 gram

De waterspitsmuis jaagt onder water op insecten, visjes en amfibieën. Hij zwemt met krachtige slagen van zijn achterpoten, waaraan lange, stijve haren zitten die als zwemvliezen werken. Onder aan zijn staart zit ook een 'kiel' van stijve haren die het sturen vergemakkelijken. Zijn vacht is waterafstotend: door de luchtbellen ziet hij er onder water zilverachtig uit.

Waterspitsmuizen zoeken ook op land naar wormen, kevers en andere kleine dieren. Hun nest maken ze wel altijd op een droge plek. Het vrouwtje werpt 4 tot 7 jongen. Deze worden 6 weken gezoogd.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X