Spring naar content

Dieren

Gaai

© WWF-Canon / Michel GUNTHER

Andere namenVlaamse gaai
WetenschappelijkGarrulus glandarius
Engelsjay
VerspreidingEuropa, Midden- en Zuidoost-Aziƫ, Noord-Afrika
Biotoopgematigd loofbos
Voedselvooral eikels, ook insecten, eieren en jonge vogeltjes
Lengte32 - 35 cm; spanwijdte 54 - 58 cm

Deze kraaiachtige was tot voor kort bekend onder de naam 'Vlaamse gaai'. Ook voor Nederland is het echter een algemene en wijd verbreide vogel.

De gaai heeft een kleurrijk verenkleed: roze-bruin, een witte stuit en een zwarte staart. Meest opmerkelijk zijn de blauw-met-zwart gestreepte vleugeldekveertjes.

Hoewel hij steeds vaker in (stads)tuinen te zien is, is het van nature een echte bosbewonder. Een belangrijk deel van zijn voedsel bestaat uit eikels. Hiervan legt hij in het najaar in zijn territorium een omvangrijke voorraad aan: soms verstopt hij meer dan 10.000 eikels. De meeste daarvan weet hij maanden later nog terug te vinden. Een deel zal echter ontkiemen. Op deze manier hebben gaaien hele eikenbossen aangeplant.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X