Spring naar content

Dieren

Krooneend

© WWF-NL / John Atsma

WetenschappelijkNetta rufina
Engelsredheaded pochard
VerspreidingEuropa, Aziƫ
Biotoopvoedselrijke meren en baaien
Voedselwaterplanten (vooral kranswier)
Lengtelengte 53 - 57 cm; spanwijdte 85 - 90 cm

Deze vrij grote eend dankt zijn naam aan de helder oranje kop van het mannetje in prachtkleed. Ook de rode snavel is opvallend. In de vlucht valt vooral de brede witte band op de vleugels op.

In Nederland heeft deze soort zich in de jaren dertig gevestigd maar is nog steeds een schaarse broedvogel. Naar schatting broedt er ongeveer 150 paar, maar de verwachting is dat hun aantal zal toenemen. In augustus tot november zijn op meren in Utrecht en Noord-Holland soms groepen van meer dan honderd krooneenden te zien.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X