Spring naar content

Dieren

Knobbelzwaan

© WNF NL/ Berith

WetenschappelijkCygnus olor
Engelsmute swan
VerspreidingEuropa, Aziƫ, Noord-Amerika, Zuid-Afrika, Australiƫ
Voedselgras, waterplanten
Leeftijdtot 19 jaar
Lengte1,5 m
Gewicht12 kg

Dit is de bekende zwaan die vaak in stadsparken of boerensloten te zien is. Oorspronkelijk kwamen deze grote watervogels uitsluitend in Oost-Europa voor. Maar van wege hun sierlijke uiterlijk (en hun vlees) zijn deze grote vogels in veel landen ingevoerd. Een deel is nog steeds vrij tam, andere zijn verwilderd en leven nu als vrije vogels in die landen.

Knobbelzwanen behoren tot de zwaarste vogels die nog kunnen vliegen. Om hun soms wel 11 kilo lichaamsgewicht in het luchtruim te verheffen hebben ze een lange aanloop nodig over het water. Ook het landen doen ze bij voorkeur op het water, waarbij ze met hun poten nog even waterskiën om af te remmen. In de lucht is hun zware vleugelslag duidelijk te horen, als een soort piepend gezang.

Deze zwanen eten vooral waterplanten. Ze duiken niet maar met hun lange nek kunnen ze tot bijna een meter diep reiken. Ze eten ook wel gras. In de winter verzamelen ze zich soms in grote groepen op onze weilanden.

In het voorjaar broeden ze op een goot nest aan de waterkant of op een eilandje. Zwanen vormen paren voor het leven.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X