Spring naar content

Dieren

Jan-van-gent

© WWF-NL / Ingrid Wijne

WetenschappelijkMorus bassanus
Engelsgannet; Northern gannet
VerspreidingNoord- Atlantische Oceaan, Middellandse Zee
Voedselvis
Lengte80 - 90 cm
Gewicht2,5 - 3 kg

Jan-van-genten zijn zeevogels die hun prooi met een stootduik van soms wel 45 meter hoogte proberen te bemachtigen. Daarbij halen ze snelheden van meer dan 100 km per uur. Om de klap waarmee ze in het water plonzen te kunnen weerstaan, hebben ze luchtkamers aan de voorkant van hun lichaam.

Jan-van-genten broeden dicht opeengepakt in grote kolonies van soms enkele duizenden vogels. Hele kliffen of eilandjes kunnen helemaal zien van de broedende vogels of hun mest en nesten. Binnen de enorme groep heeft elk dier een vaste partner. Deze paren blijven gewoonlijk ook buiten de broedtijd bij elkaar.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X