Spring naar content

Dieren

Huismus

© WWF-NL / Geert-Jan ROEBERS

WetenschappelijkPasser domesticus
Engelshouse sparrow
VerspreidingEuropa, Aziƫ, Afrika, Noord-Amerika
Voedselzaden, vruchten en andere plantenonderdelen
Lengte15 cm
De huismus is een van de meest bekende vogels ter wereld. Zijn naam wordt meestal afgekort tot mus. In Nederland komt nog een andere mussensoort voor: de ringmus, waarbij (anders dan de huismus) de mannetjes en vrouwtjes er hetzelfde uitzien.
 
Van oorsprong komt de huismus uit Azië, maar ze hebben zich in navolging van de mens over de hele wereld verspreid. De weinig schuwe vogels houden zich graag op bij mensen omdat ze daar gemakkelijk wat etensresten kunnen meepikken en nestgelegenheid vinden onder dakpannen of andere holtes in huizen.
 
De laatste tijd is hun aantal in veel steden en dorpen achteruitgegaan, waarschijnlijk doordat er minder broedgelegenheid is bij de huidige huizen. Maar ook omdat mensen minder snel broodkruimels strooien en door concurrentie met andere vogels die zich aan het stadsleven hebben aangepast.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X