Spring naar content

Dieren

Havik

© WWF-Canon / Fred F. HAZELHOFF

WetenschappelijkAccipiter gentilis
Engelsnorthern goshawk
VerspreidingEuropa, Aziƫ, Noord-Amerika
Voedselzoogdieren, vogels
Lengte48 - 70 cm
Gewicht1 - 1,5 kg

Een volwassen havik heeft een witte borst met fijne grijze dwarsstrepen. Een jonge havik heeft nog een gevlekte borst. De iris van de ogen is geel tot oranje. In combinatie met de witte wenkbrauwstrepen geeft dat de havik een indrukwekkende priemende blik.

De havik is een snelle en vooral wendbare vlieger. Het vrouwtje is aanzienlijk groter dan het mannetje en jaagt dan ook op grotere prooidieren. In de tijd dat de jongen worden grootgebracht heeft dat als voordeel dat de partners elkaar niet beconcurreren binnen het gemeenschappelijke jachtgebied.

Binnen zijn verspreidingsgebied vertoont de havik nogal wat variatie in kleur en tekening.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X