Spring naar content

Dieren

Groene specht

© WWF-NL / Ruben Timmer

WetenschappelijkPicus viridis
Engelsgreen woodpecker
VerspreidingEuropa, West- en Midden-Aziƫ, Noord-Afrika
Voedselvooral mieren
Lengte31 - 33 cm, spanwijdte 40 - 42 cm
Gewicht160 - 250 gram

De groene specht heeft naast een grijsgroene rug en vleugels een rode pet (mannetje en vrouwtje). Het mannetje heeft bovendien rode wangstrepen en een helder gele stuit. Hij roffelt niet vaak en niet hard, maar zijn luide, lachende roep laat hij vaak horen. Hij heeft zoals de meeste spechten een golvende vlucht.

Deze specht zoekt zijn voedsel - voornamelijk mieren - doorgaans op de grond. Bij gevaar vlucht hij wel een boom in, waarin hij ook zijn nesthol maakt. Ook voor een specht heeft deze soort een erg lange tong met een kleverig uiteinde. Deze gebruikt hij net als een miereneter om mieren en hun larven uit hun nest op te likken.

In Nederland zijn naar schatting zo'n 5000 broedparen, waarmee hun aantal sinds de jaren 70 is afgenomen.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X