Spring naar content

Dieren

Degoe

© WWF-NL / Ralph Akkemans

WetenschappelijkOctodon degus
Engelsdegu
VerspreidingChili, West-Peru
Voedselgras, zaden
Leeftijd1 - 2 jaar, als huisdier 5 - 8 jaar
Lengte12,5 - 19,5 cm, staart 10 - 16 cm
Gewicht175 - 300 gram

De degoe is een knaagdier uit het Zuidwesten van Zuid-Amerika: van de kust tot hoog in het Andesgebergte.

Degoes leven in kolonies en zijn vooral overdag actief. Ze graven uitgebreide gangenstelsels en leggen daarin ook een wintervoorraad aan. Ze kunnen bij gevaar het uiteinde van hun staart loslaten, net als hagedissen. De staart groeit echter nooit meer aan.

De degoe is bruingrijs en heeft vaak een geel-achtige 'halsband' en oogleden. Afgezien van zijn behaarde staart lijkt de degoe wel wat op een grote huismuis maar is meer verwant aan de chinchilla. Ze krijgen 3 tot 10 jongen per worp. Bij de geboorte zijn deze al geheel behaard en de ogen gaan al na korte tijd open. Degoes worden veel als huisdieren gehouden.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X