Spring naar content

Dieren

Doejong

© WWF-Canon / Jurgen FREUND

Andere namenIndische zeekoe
WetenschappelijkDugong dugon
Engelsdugong
Verspreidingondiepe kustwateren in de zuidwestelijke Stille Oceaan en de Indische Oceaan
Voedselzeegras
Leeftijdtot 70 jaar
Lengte3 - 4 m, bij geboorte 1 m
Gewicht400 - 600 kg, bij geboorte 20 - 35 kg

De doejong is een vrij slanke zeekoe, die in kustwateren leeft. Doejongs grazen op bedden met zeegras. Daarbij trekken ze vaak de hele plant met wortels en al uit de bodem en maken ze herkenbare kale stroken in de zeegrasbedden.

Doejongs hebben een sikkelvormige staart (dus duidelijk anders dan de ronde staart van de lamantijnen) en kunnen verrassend snel zwemmen: tot 20 km/uur. Dit houden ze echter niet lang vol.

Doejongs zijn al heel lang bejaagd door de oorspronkelijke bewoners van Australië, de Perzische Golf en Micronesië. In een aantal gebieden wordt de jacht nu gereguleerd en zijn veelal met steun van het Wereld Natuur Fonds reservaten ingesteld (Kenia, Papoea Nieuw-Guinea, Australië). Omdat de doejong grote zeegrasvelden nodig heeft, is het belangrijk dat de reservaten behoorlijk uitgestrekt zijn.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X