Spring naar content

Dieren

Driedoornige stekelbaars

Stuur uw foto
WetenschappelijkGasterosteus aculeatus
Engelsthree-spined stickleback
VerspreidingEuropa, Azië en Noord-Amerika
Voedselkleine waterdiertjes en af en toe waterplanten
Leeftijd3 jaar (max.)
Lengte10 cm

Het driedoornige stekelbaarsje komt algemeen voor in slootjes in Nederland. De kleine visjes leven ook in allerlei andere zoete wateren en ondiepe zeeën. Voor de lepelaar en diverse andere vogels is het stekelbaarsje een belangrijke voedselbron.

Stekelbaarjes zijn bekend vanwege hun broedzorg. Het mannetje maakt een nestje van algen en waterplanten, waarin het vrouwtje eieren afzet. Daarna verzorgt het mannetje de eieren door steeds vers water door het nest te waaieren met zijn borstvinnen.

In de paaitijd heeft het driedoornig stekelbaarsmannetje een felrode buik en blauwe ogen. Ze zijn dan veel beter te onderscheiden van de tiendoornige stekelbaarsjes, waarvan de mannetjes in de broedtijd een bruine tot zwarte borst krijgt.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X