Spring naar content

Dieren

Narwal

© Paul Nicklen / National Geographic Stock / WWF Canada, 232821

WetenschappelijkMonodon monoceros
Engelsnarwhal
Verspreidingkoude noordelijke wateren, in de buurt van het pakijs
Voedselinktvis, vis, weekdieren, kreeftachtigen
Leeftijd30 - 40 jaar
Lengte3,8 - 5 m, bij geboorte 1,5 - 1,7 m
Gewicht800 - 1600 kg, bij geboorte 80 kg

De narwal is de meest noordelijk voorkomende walvisachtige. De staartvin is bol en de flippers zijn naar boven omgekruld. Bij geboorte zijn de dieren egaal grijs van kleur, later worden ze donkergevlekt.

Narwals hebben slechts twee tanden in de bovenkaak. Bij mannetjes groeit de linkertand uit tot een enorme slagtand, die wel drie meter lang kan worden. Ze gebruiken de tand bij onderlinge duels in de voortplantingstijd. Een enkele keer groeien beide tanden door en heeft een man twee 'hoorns'. De vrouwtjes hebben zelden een slagtand.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X